Mese a Bíbor Birtokról

Egyszer volt, hol nem volt, a Tenkes Hegyen innen, a Magyar Tengeren túl, ott, ahol az aranyeke túr, volt egyszer nagyon régen, öregapám idejében egy király. Ennek a királynak vénségére született egy kisfia s egy kisleánya. Majd még egy. A többit el se merem mondani. Hű, az áldóját, ennyi gyermeknek új palota kellett!

Elindult hát a király a királyfiak útján. Sok utat bejárt már eddig is, sok sárkánnyal megvívott, de ekkora feladat biz’ nem szakadt még a nyakába!

Azt gondolta magában, kell egy hely a gyermekeknek, ahol örömmel nőhetnek, fejlődhetnek s megmutathatják, mit küldött velök a Teremtő a földre. Mert mondanom sem kell, mind más volt! Az egyik Csintalan, a másik Hírhedt, a harmadik Odaadó. 

A király lába alá odakanyarodott az út s ő rálépett, hogy keressen egy varázslót, aki gömbjében megmutatja neki azt a palotát, ahol ezek békében élhetnek egymással. Mert hitte, hogy országában akkor lesz béke és jólét, ha a gyermekei nem háborúznak egymással. Hitte, hogy mindegyik értékes. Hitte, hogy egymás javára válnak idővel. És másokéra is.

A Varázsgömb tündéri tájat mutatott: dombot, lankát, harsogóan zöld fák tengerét s benne egy gyönyörű palotát. Az egészet szinte kézbe lehetett venni és megsimogatni: a fák lombja apró bolyhokká zsugorodott, szinte csiklandozta az ember kezét. A Palotát szőlőskert vette körül s a pincében a palackból aranyozott csiripelés folyt. A lemenő Nap festette aranyra a csiripelést, bíbor színre a Palota tetejét. Szabadság és béke adta magát a királynak s a gyermekeknek.

A kőművesek és az ácsok ezt faragták bele a palotába. A Palota elkészült! Nőttek a királyfiak, értek a borok – Uram-Teremtőm, ezek egyre jobban hasonlítottak egymásra! És egyre jobban hasonlítottak magukra. Beértek szépen mindannyiónk örömére.

Egyre – másra érkeztek messzi földről a Királyok és vándorok, hogy megcsodálják a teljességet. A Király mindet jó szívvel látta s megmutatta, amit megmutathatott. Átadta, amit átadhatott. A többit a vendégekre bízta.

S amikor a legkisebb királyfi is elindult, hogy megtalálja, hogyan tudja saját élete kies hektárait nemes hektókká koncentrálni s megérlelni, a kemencéből már szállt a füst és sült a pogácsa a hamuban. Rájön vajon, hogy Isten áldása a kapcsolatokon keresztül érkezik? Mert akkor boldogan élhet, míg meg nem hal.

Ha nem hiszed, járj utána! Itt a cím: 7800 Siklós, Akasztófa dűlő 3534. hrsz. s a telefonszám: +36203674131. Hívj fel, hogy a Sárkányt bezárhassam, mielőtt jössz!

Várlak!

Sütiket használunk a tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez. Ezeket elfogadja? További információ

Sütiket használunk a tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez. Ezeket elfogadja?

Bezárás